Γλωσσάριο

Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή.

Α

Άβατον: ένας ιερός χώρος όπου απαγορεύεται η είσοδος σε βέβηλους ανθρώπους.

Αγαθόν, το: το καλόν, ευγενές ή υπέρτατο καλό.

Αγαθός δαίμων: το καλό πνεύμα, αγαθή δύναμη. Πνεύμα προστάτης του οίκου. Παραδοσιακά του προσφέρεται κρασί μετά το μεσημεριανό γεύμα. Κάποιες φορές ταυτίζεται με τον Γενέθλιο δαίμων ή Δαίμων εαυτού, τον φύλακα προστάτη ή προσωπικό δαιμόνιο του ανθρώπου, το οποίο μπορεί να διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο στα πλαίσια της οικιακής λατρείας. Ο Δαίμων εαυτού θεωρείται επίσης δάσκαλος, εσωτερική φωνή ή σύμβουλος. Το σύμβολό του είναι το (φτερωτό) φίδι, το οποίο θεωρείται στη Νάξο εως και σήμερα αγγελιοφόρος αγαθής τύχης και ως εκ τούτου δεν πρέπει να σκοτώνεται.

Άγαλμα: γλυπτό έργο, που αναπαριστά μία θεότητα, είδωλο.

Αγάπη: απόλυτη αποδοχή. Φιλία ή ερωτική σχέση με άλλο άτομο. Στοργή.

Αγών: συγκεντρώσεις, διαγωνισμοί, αθλητικοί αγώνες προς τιμήν των θεών. Γνωστά παραδείγματα: οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Αγώνες της Νεμέας προς τιμήν του Δία.

Άδυτον: μυστικός θάλαμος ή χώρος στο ιερό που προορίζεται μόνο για εκείνους στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα της λατρείας ή του μαντείου. Το ιερότερο μέρος του ναού.

Αιδώς: δέος, ιερό συναίσθημα «ντροπής», συναίσθημα της αιδούς, μετριοφροσύνης ή σεμνότητας. Αυθόρμητη ηθική συστολή ή αυθόρμητο συναίσθημα σεμνότητας απέναντι στο θείο.

Αιολείς: ελληνική φυλή, η οποία -σε σύγκριση με τα άλλα ελληνικά φύλα- φαίνεται να παρουσιάζει μια «πολιτισμική καθυστέρηση», ενώ η συμβολή τους στην ποίηση υπήρξε σημαντική.

Αμφιδρόμια: αποδοχή του νεογέννητου από την οικογένεια, το οποίο, περίπου επτά μέρες μετά τη γέννησή του, περιφέρεται γύρω από την οικιακή εστία, τίθεται υπό την προστασία των εφεστίων ή οικογενειακών θεών και ενσωματώνεται επίσημα στον οίκο. Στη συνέχεια ή τρεις ημέρες μετά ακολουθεί η ονοματοδοσία.

Ανάγκη: αναγκαιότητα, πεπρωμένο, παγκόσμια νομοτέλεια.

Αχαιοί: Ένας συλλογικός όρος για τους αρχαίους Έλληνες.

 

 


Β


Γ

 


Δ

 


Ε

 


Ζ

 


Η

 


Θ

 


Ι

 


Κ

 


Λ

 


Μ

 


Ν

Νεκύσια, τα: προσφορές στους νεκρους, τους προγόνους.


Ξ


Ο


Π


Ρ


Σ

 


Τ

 


Υ

 


Φ

 


Χ

 


Ψ

 


Ω

 

Werbeanzeigen