Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, κ. Hartwig Fischer, απέκλεισε την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Επίσης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «επ‘ αόριστον δανεισμού», εάν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει ως ιδιοκτήτη των γλυπτών το Βρετανικό Μουσείο.
Οι 56 μαρμάρινες πλάκες που έσπασε και αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν (1766-1841) από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα για να τις φυγαδεύσει με πλοία στην Αγγλία, αποτελούν την αιτία μιας μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Το «ελληνικό» κράτος επιμένει και τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκει πάντα λόγους για να απορρίψει αυτό το αίτημα.
Το αυτοαποκαλούμενο ελληνικό κράτος θεωρεί τον εαυτό του ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη των μαρμάρινων γλυπτών, ενώ το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι τα γλυπτά είναι ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου. Ο κ. Fischer γνωρίζει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι τα μόνα κλοπιμαία στις αίθουσές του και φαίνεται να είναι περήφανος που το Μουσείο κατέχει κλοπιμαία αντικείμενα από όλα τα μέρη και τους πολιτισμούς της γης: «Εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη και αναδεικνύοντας τη διασυνδεσιμότητα των πολιτισμών», παραθέτει το CNN Greece. Με αυτή τη δήλωση ο κ. Fischer καθιστά σαφές ότι τα μουσεία αυτού του είδους είναι ληστοφωλιές και συνεπώς η πολιτιστική τους αυτοαντίληψη («παροχέας πολιτιστικών υπηρεσιών») πρέπει, αν όχι να καταπολεμηθεί, τουλάχιστον να αμφισβητηθεί.
Για τα κλοπιμαία του Παρθενώνα ο κ. Fischer λέει ότι «αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές μιας απίστευτα πλούσιας και πολυεπίπεδης ιστορίας». Και ρωτούμε: Ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο αυτή η ιστορία; Σαφώς και όχι. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Fischer ότι τα γλυπτά και μάρμαρα του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία δεν ανήκουν ούτε σε αυτά τα μουσεία ούτε στο λεγόμενο «ελληνικό» κράτος, αλλά στο ελληνικό έθνος και κυρίως στην Παλλάς Αθηνά. Είναι δημιουργικές εκδηλώσεις του ελληνικού έθους. Χωρίς ελληνικό έθος δε θα υπήρχε ελληνικό έθνος και χωρίς ελληνικό έθνος δε θα υπήρχε η ελληνική θρησκεία και κατά συνέπεια ο Παρθενώνας.
Στυλιανός Αρίστων Κοροβίλας