ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ: ΜΠΑΛΙ, ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάριος Βερέττας: «Μπαλί, μια σύγχρονη Πολυθεϊστική κοινωνία», από: ekatevolos.ysee (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ «2003»»), τελευταία πρόσβαση: 27η Λήγοντος Μεταγειτνιώνος του τέταρτου έτους της 698ης Ολυμπιάδος / 30. Αυγούστου 2016. [Κείμενο/επιστολή από την επίσημη ιστοσελίδα της φιλοσοφικής ομάδας του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών «Εκατηβόλος». Αναδημοσίευση με τη ρητή άδεια του Γενικού Γραμματέα του ΥΣΕΕ Βλάση Γ. Ρασσιά.]

Μάριος Βερέττας «Μπαλί, μια σύγχρονη Πολυθεϊστική κοινωνία»

05_03_05[1]

Μπαλί, το νησί των Θεών, είναι ένα μικρό νησί, κάπου ανάμεσα στον Iνδικό Ωκεανό και τη θάλασσα της Iάβας, λίγα μίλια νοτιότερα από την γραμμή του ισημερινού… Eίναι ένα μικρό νησί με τον δικό του σύγχρονο, ολοζώντανο, πολυθεϊστικό πολιτισμό… Eίναι ένα μικρό νησί που μοιάζει ευτυχισμένο, καθώς ακολουθεί στην αέναη πορεία του χρόνου, το δικό του όνειρο… Eίναι το Mπαλί!.. Το Μπαλί αποτελεί μια «θρησκευτική όαση» μέσα στη μουσουλμανική Ινδονησία κι είναι από τις λίγες κοινωνίες όπου η θρησκεία διαδραματίζει ένα σηματικό ρόλο στην κοινωνική και ατομική ζωή των ανθρώπων. Η αστείρευτη ομορφιά, η πολυχρωμία που συνοδεύει τις πάμπολλες θρησκευτικές τελετές και αφιερώματα στους Θεούς, που δείχνουν ατέλειωτα, δείχνει ότι το Μπαλί ακόμη και σήμερα δείχνει πως μπορεί να εναρμοστεί ο κοσμικός άνθρωπος με μια πολυθειστική κοινωνία. Οι Μπαλινέζοι παρ’όλο που ζουν σε ένα οργιαστικό τοπίο βλάστησης σέβονται τη φύση (λ.χ. απογορεύεται η κοπή των δένδρων) ακόμη κι η κατοικία τους αποτελεί ένα μικρό μέρος του οικοπέδου και συνήθως είναι μια απλή κατσκευή με αχυρένιο στέγαστρο και χωρίς τοίχους.

Η δύναμη της θρησκείας τους και της παράδοσής τους είναι ο κύριος λόγος που τους επιτρέπει να διατηρούν τον πολιτισμό τους από εξωτερικές επιρροές. Η καθημερινή ζωή στο Μπαλί μοιράζεται μεταξύ των κοινωνικών καθηκόντων και των θρησκευτικών υποχρεώσεων, η δε τέχνη εναρμονίζεται με το περιβάλλον, τη θρησκεία και την κοινωνία όπου ο καθένας αποτελεί ενεργό κύτταρό της. Οι ναοί στο Μπαλί είναι συνήθως ανοικτές αυλές με πέτρινη περίφραξη όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τους Θεούς και τους προγόνους τους. Στο Μπαλί υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 Ναοί και ναίσκοι, υπάρχουν σε κάθε σπίτι ακόμη δε και μέσα στους ορυζώνες.