Συνέντευξη με τον Αμερικανό Ελληνιστή Timothy Jay Alexander

Συνέντευξη με τον ιδρυτή της ελληνικής πολυθεϊστικής κοινότητας στις ΗΠΑ

Περιοδικό ΙΔΕΩΝ ΑΝΤΡΟΝ, τεύχος Νο. 2, σελ. 40-45, έτος 2786/2.010. Του Θησέα Λύκου. Διόρθωση και συμπλήρωση του ελληνικού κειμένου με βάση του αγγλικού από τον Στυλιανό Κ. Αρίστων.

THYRSOS

Ο Timothy Jay Alexander, για όσους ασχολούνται με την Ελληνική Εθνική Θρησκεία και τον Πολυθεϊσμό, είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα που πρωταγωνιστεί στις κοινότητες των Ελληνιστών επί πολλά έτη. Συγγραφέας βιβλίων μεταξύ άλλων, καθώς και ιδρυτής του portal Hellenismos.us, δίνει τη δική του μάχη από τη μακρινή Pennsylvania για την εδραίωση της Ελληνικής Θρησκείας στη συνείδηση και στη καθημερινότητα των συμπολιτών του αλλά και σε ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου. Χωρίς δισταγμούς απάντησε σε κάθε μας ερώτημα και εμείς σας μεταφέρουμε τα λεγόμενα του ευχόμενοι καλή Δύναμη στο έργο του και υποσχόμενοι να συμπαρασταθούμε όπως μπορούμε σε αυτό.

1. Πες μας λίγα λόγια για εσένα προτού αρχίσουμε τη συνέντευξη.

Δε βλέπω τον εαυτό μου σαν τον τυπικό μέσο Αμερικάνο. Μεγάλωσα σε Καθολικό περιβάλλον και πήγα σε Καθολικό σχολείο σε μια βιομηχανική πόλη έξω από τη Φιλαδέλφεια. Ήτανε μια μέση οικογένεια. Η μητέρα μου ήτανε νοσοκόμα και ο πατέρας μου αστυνομικός και έχω δύο μικρότερα αδέλφια. Είμαι νυμφευμένος με πέντε παιδιά από τέσσερα μέχρι είκοσι ετών, και ο μεγαλύτερος θα μπεί στους πεζοναύτες τον Ιανουάριο.

Η γαλούχηση μου ήτανε πολύ καθολική. Πήγα σε καθολικό σχολείο από την πρώτη μέχρι την έκτη (δημοτικού)… πήγαινα στην Εκκλησία κάθε Κυριακή και κάθε εορτή. Ως παιδί αυτό ήτανε ότι γνώριζα. Γύρω στα δεκατρία μου άρχισα να αμφιβάλλω για το Χριστιανισμό. Στην ηλικία των 15 (1985) προσπάθησα για πρώτη φορά να τιμήσω τους Θεούς. Δεν υπήρχε αμφιβολία ποιους Θεούς, τους Θεούς της Ελλάδος. Δυστυχώς στα δεκαπέντε μου είχα λίγες επιλογές για το τι είναι θρησκεία και ποιά να ακολουθήσω ώστε να τους τιμήσω, και έτσι άρχισα να ασχολούμαι με τη Wicca και κυρίως με τη μοναχική Wicca. Όσο περνούσε ο καιρός δε μου άρεσε η Wicca. Σήμερα το ξέρω το γιατί, αλλά τότε απλώς είχα ένα προαίσθημα. Έφυγα από τη Wicca και για τη δεκαετία του ’90 τιμούσα τους Θεούς ενστικτωδώς, μέχρι που ανακάλυψα ότι υπήρχανε ομάδες που προσπαθούσανε να ανασκευάσουνε την Ελληνική θρησκεία. Εκείνη την εποχή βρήκα αυτές τις ομάδες να είναι πολύ ελκυστικές και να υπάρχουνε άνθρωποι που να ενδιαφέρονται κυρίως για τη θεολογία ως φιλοσοφικό ρεύμα παρά για το πρακτικό κομμάτι της θρησκείας. Έμεινα έξω από την «Ελληνική Κοινότητα» της Αμερικής μέχρι που συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα πλέον να είμαι απ’ έξω.

Γύρω στο 2007 ο χαρακτήρας της «Ελληνικής Κοινότητας» της Αμερικής άλλαξε και πήγε προς το χειρότερο. Πολλοί ιστότοποι δε λειτουργούσανε ή είχανε εγκαταλειφθεί και δεν ήταν ενημερωμένα για χρόνια. Μόνο δύο βιβλία για τον Ελληνισμό υπήρχανε… ένα είχε εξαντληθεί και είχε γραφτεί από έναν συγγραφέα που αργότερα έγινε χριστιανός.

Οι περισσότερες από τις διαδικτυακές ομάδες ήτανε, στο σύνολο τους, σε φάση νάρκης. Η μόνη νόμιμη θρησκευτική οργάνωση των ΗΠΑ ήτανε τελματωμένη και δεν μπορούσες να είσαι σίγουρος για το που πάει πλέον ή το να ελκύσει άτομα ώστε να γίνει κάτι καλύτερο. Τότε το να έγραφες «Hellenismos», «Hellenic Polytheism» και «Hellenic Paganism» στο Google έδειχνε ότι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε για τον ελληνισμό έξω από την «Ελληνική Κοινότητα» παρά μέσα της. Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα είναι ότι αυτή η κίνηση για την αναβίωση της Ελληνικής θρησκείας στον Αγγλοσαξωνικό κόσμο, γραφόντανε από Νεοπαγανιστές… Wiccans, Νεοδρυΐδες, Kitchen Witches, Discordians, Ιεροτελεστές Μάγους, Ερμητιστές, Εκλεκτικούς Νεοπαγανιστές και άλλους Νεοεποχίτες και μυστικιστές οι οποίοι προσπαθούσανε να ορίσουνε την Ελληνική θρησκεία σαν θρησκεία μυστηρίου και μυστικισμού.

Η θρησκευτική κίνηση πέθανε και ό,τι έμενε αρπαζότανε από όρνεα. Πωλητές φιδιών, χαμερπείς καλλιτέχνες και τσαρλατάνοι εκμεταλλεύονταν τον απλό κόσμο και τη διάθεσή του να μάθει περισσότερα για την Ελληνική θρησκεία και το χρησιμοποίησαν για να ανεβούνε σε δύναμη, κύρος και θέση. Αυτό δεν μπορούσε να μείνει έτσι και αυτό ήτανε το έναυσμα για να γράψω τα βιβλία και να δημιουργήσω το Hellenismos.us. Οι πραγματικοί Ελληνιστές δεν μπορούσανε να κάτσουνε με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθούνε άναυδοι την παραμόρφωση της θρησκείας, την διαστρέβλωση των Θεών και την εκμετάλλευση απλών ανθρώπων.

2. Πώς σου ήλθε η ιδέα να αρχίσεις το Hellenismos.us; Μπορείς να μας πείς λίγα λόγια γι’ αυτό;

Η ιστοσελίδα βγήκε από τα βιβλία. Δηλώνω για το σκοπό της, ότι η σελίδα «Hellenismos.us υπάρχει επειδή βλέπω την ανάγκη για δικτύωση, επικοινωνία και ένωση μέσα από τη θρησκευτική μας κοινότητα. Έχει χτιστεί στη βάση του έτσι. Χωρίς να ξέρουμε ότι υπάρχουνε και άλλοι, και που να τους βρούμε, είμαστε μόνοι μας. Η επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα για καλύτερη επικοινωνία, δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες πολυθεϊστές του σήμερα.» Ο σκοπός μου ήτανε να δημιουργήσω ένα κοινωνικό δίκτυο που να είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον Ελληνισμό, την αυθεντική Ελληνική θρησκεία και παρεμφερή ενδιαφέροντα. Ήθελα να δημιουργήσω τις βάσεις για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την πραγματική Ελληνική θρησκεία, και όχι όπως οι Νεοπαγανιστές και οι Νεοεποχίτες την φαντάζονται, ένας χώρος με καλές πληροφορίες και επαφής με άλλους.

3. Πόσοι ακόλουθοι της Ελληνικής θρησκείας πιστεύεις ότι υπάρχουνε στις ΗΠΑ; Πιστεύεις ότι είναι μια θρησκεία σε ανάπτυξη ή ότι έχει φτάσει στα όρια της;

Δεν νομίζω να μπορώ να σου δώσω έναν ακριβή αριθμό, αλλά νομίζω ότι είναι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που όντως ασκεί την θρησκεία. Δεν θα μπορούσα ούτε καν να μαντέψω πόσοι είναι. Ωστόσο νομίζω ότι είμαστε στην εποχή μιας μεγάλης ανάπτυξης. Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό το ενδιαφέρον έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Νομίζω ότι αυτό που αποθαρρύνει πολλούς που θέλουν να προσεγγίσουν τη θρησκεία, είναι μια αντίληψη, δημιουργημένη από το νεοπαγανιστικό κίνημα, το οποίο εμφανίζει την Ελληνική θρησκεία να είναι περισσότερο ένα παιγνίδι ρόλων (RPG) παρά ένα πραγματικό θρησκευτικό κίνημα.

4. Έχετε πρόβλημα να ζείτε σαν Ελληνιστές; Μπορείς να μας δώσεις κάποια παραδείγματα;

Ποτέ δεν μου δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα επειδή είμαι Ελληνιστής. Ίσως αυτό να οφείλεται στην περιοχή στην οποία ζω στις ΗΠΑ. Ζω στην Πενσυλβανία η οποία πάντα ενστερνιζοτανε τις θρησκευτικές ελευθερίες. Για την ακρίβεια ήτανε η πρώτη Πολιτεία που έδωσε θρησκευτική ελευθερία στους πολίτες της. Η Πενσυλβανία έχει κουλτούρα που στηλιτεύει όσους προσπαθούνε να επιβάλλουνε τη θρησκεία τους με έναν επιδεικτικό τρόπο. Νομίζω ότι το χειρότερο που μου έχει συμβεί ήταν να με καλέσει η γειτόνισσα μου, μια βαπτίστρια, στην κατασκήνωση της εκκλησίας της. Υπάρχουνε περιοχές των ΗΠΑ όπου οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανεκτικοί, αλλά ο ίδιος δεν είχα ποτέ την αίσθηση να με καταδιώκουν λόγω της θρησκείας μου.

5. Είσαι ο συγγραφέας δύο υπέροχων βιβλίων («Οδηγός αρχάριων στον Ελληνισμό» | A Beginner’s Guide to Hellenismos) και του «Οι Θεοί της Αιτίας» (Gods of Reason). Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα γι’ αυτά (τί κριτικές είχες, που μπορεί να τα βρεί κάποιος και βεβαίως μια μικρή ανασκόπηση του περιεχομένου).

Hellenismos

Έχω γράψει τρία βιβλία. Το πρώτο ήτανε «Ο Ελληνισμός Σήμερα» (Hellenismos Today). Γράφτηκε ως μια μικρή εισαγωγή στην Ελληνική θρησκεία, και ο σκοπός είναι χρησιμοποιηθεί από αυτούς που ενδιαφέρονται, αλλά δε γνωρίζουνε τίποτα για αυτόν, και μπορούνε να χρησιμοποιήσουνε αυτό το βιβλίο για να δούνε εάν θέλουνε να συνεχίσουνε να ακολουθούν το ελληνικό μονοπάτι. Το βιβλίο είναι επίσης ένα καλό εργαλείο για τους μετέχοντες της ελληνικής θρησκείας που θέλουνε να βοηθήσουνε την οικογένεια και τους φίλους τους στο να κατανοήσουν την επιλογή τους.

Το «A Beginner’s Guide to Hellenismos» είναι αυτό που λέει και ο τίτλος του. Παραδίδω μια σύντομη ιστορία της Ελληνικής θρησκείας, εξηγώ μερικές βασικές έννοιες και την μέθοδο παλινόρθωσης της θρησκείας. Προσπαθώ να κάνω τον αναγνώστη να καταλάβει ότι η Ελληνική θρησκεία και Κουλτούρα ήταν πολύ πιο προχωρημένη, απ’ ότι μας αφησανε να πιστέψουμε. Και ότι δεν είναι μια θρησκεία των ακαδημαϊκών, αλλά ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθεις την ιστορία της Ελληνικής θρησκείας και του ελληνικού Πολιτισμού. Μετά οδηγώ τους ενδιαφερόμενους στις Ελληνικές πρακτικές και τους εξηγώ μερικούς τρόπους για το πως μπορούνε να εφαρμόσουνε αυτές τις πρακτικές στη σύγχρονη εποχή.

Το «Gods of Reason» είναι ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται περισσότερο φιλοσοφικές ιδέες. Συζητώ το ρόλο των Θεών στον Κόσμο και τις διαφορές με τις μονοθεϊστικές ιδέες. Συζητώ τη σημασία των μύθων και του συμβολισμού στις τέχνες και στις Ιεροπραξίες. Μιλάω για τα ηθικά, το κακό και τη μεταθανάτια ζωή. Με λίγα λόγια προσπαθώ να δώσω μια λογική εξήγηση για να δημιουργήσω τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποιος να κατανοήσει τη θρησκεία, τις πρακτικές και τους Θεούς μας.

Έλαβα δύο κύριες κριτικές για τα βιβλια μου και προέρχονται από διαφορετικές αντιλήψεις. Η μεγαλύτερη ένσταση εναντίον των βιβλίων μου αφορούσε την επιμονή μου, πως για να θεωρείς ότι ασκείς την ελληνική θρησκεία πρέπει η πρακτική σου να βασίζεται στην ίδια την παραδοσιακή πολυθεϊστική θρησκεία της αρχαίας ελλάδας. Υπάρχουν πολλοί Νεοπαγανιστές και Νεοεποχίτες που δε θέλουνε να ασκούν την ίδια την θρησκεία, αλλά θέλουν το κύρος και να θεωρούνται μέλη της Ελληνικής Θρησκείας. Η δεύτερη κριτική είναι ότι τα βιβλία μου δεν δίνουνε αρκετές πληροφορίες. Έγραψα τα βιβλία όχι για να είναι ένα βήμα προς βήμα βιβλίο συνταγών, αλλά για να δώσουνε αρκετές πληροφορίες σε κάποιον που ενδιαφέρεται και να τον προτρέψω να εμβαθύνει την μελέτη του. Τα βιβλία μου είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο. Μπορούνε να παραγγελθούν από την Amazon, τη Barns & Noble και από άλλα διαδικτυακά καταστήματα. Επίσης, αν και δεν είναι διαθέσιμα παντού, κάποιος μπορεί να τα παραγγείλει και από κανονικά βιβλιοπωλεία.

6. Προτιμάς κάποια συγκεκριμένη Φιλοσοφική Σχολή ή πιστεύεις στο συνδυασμό όλων;

Πολλοί λένε ότι είμαι (Νεο)Πλατωνικός, αλλά στην πραγματικότητα έχω πάρει στοιχεία από όλες τις Φιλοσοφικές Σχολές. Πολλοί φαίνεται να είναι προκατειλημμένοι με τις φιλοσοφικές διαφορές. Εγώ προσπαθώ να δω τα κοινά τους στοιχεία. Ωστόσο προσωπικά προτιμώ περισσότερο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη από άλλους.

7. Τί λες σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι η Ελληνική θρησκεία δεν μπορεί να δώσει τίποτα στον σημερινό άνθρωπο και σε άλλους που ισχυρίζονται ότι οι Ελληνιστές είναι ειδωλολάτρες;

Τους λέω ότι πρέπει να μελετήσουνε την ελληνική θρησκεία. Η Ελληνική θρησκεία μας προσφέρει ένα μονοπάτι ανθρώπινης εξέλιξης, που απλά δεν υπάρχει στις μονοθεϊστικές θρησκείες. Η Ελληνική θρησκεία δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί με την επιστήμη. Στην πραγματικότητα μια βασική ιδέα της Ελληνικής σκέψης είναι ότι η θρησκεία και η επιστήμη είναι αληθινές, καμία τους δε συγκρούεται με την άλλη, και επιτρέπουν την κατανόηση των Θεών και του Κόσμου. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι η Ελληνική Αρετή.

Η Αρετή, και η ηθική της καλής συμπεριφοράς, δεν μας λέει αν μια πράξη είναι σωστή ή λάθος βασισμένη σε μια λίστα από κανόνες σε ένα βιβλίο, αλλά μας αναλύει αντικειμενικά τις πράξεις μας για να βεβαιωθούμε ότι πράξαμε το σωστό, στη σωστή στιγμή και για τους σωστούς λόγους. Δεν μπορούμε να βρίσκουμε δικαιολογίες αν ηθελημένα προξενήσουμε βλάβη. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα ελλείμματα μας, να μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας, να μετανιώσουμε τα σφάλματα μας, και να αγωνιστούμε να γίνουμε όσο καλύτεροι μπορούμε, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

8. Υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα Αναβίωσης των Παλαιών Θρησκειών. Πιστεύεις ότι αυτό προέρχεται από πραγματικές φιλοσοφικές ανάγκες ή είναι απλώς μια αντίδραση στα σημερινά προβλήματα;

Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για αυτές προέρχεται λόγω του ότι είναι Φυσικές Θρησκείες, κι ότι δεν αποκαλύφθηκαν από κάποιο προφήτη. Αν ρίξουμε μία ματιά στις δυο μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, βλέπουμε ότι επιβάλλονται εις τους άλλους και επιβιώνουν καλύτερα σε ολοκληρωτικές κοινωνίες. Η Δημοκρατία και η θρησκευτική ελευθερία έχουνε διαβρώσει σιγά-σιγά τη δύναμη του χριστιανισμού. Υπάρχει λόγος που βρίσκουμε τόσες ομοιότητες μεταξύ των πολυθεϊστικών θρησκειών. Οι θρησκείες αυτές απευθύνονται στην πραγματικότητα του κόσμου, και η ανθρωπότητα ελκύεται εκ φύσεως από αυτές. Πιστεύω ότι η Ελληνική θρησκεία παρέχει τον καλύτερο δρόμο προσωπικής και πνευματικής εξέλιξης, και κατανόησης των Θεών και του Κόσμου, όμως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι και οι άλλες φυσικές θρησκείες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

9. Ας μιλήσουμε για κάτι φιλοσοφικό τώρα, αν θες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το «κακό» κυβερνάει τον κόσμο. Νομίζω ότι το κακό (σαν μια οργανωμένη και προσωποποιημένη δύναμη) είναι κάτι τελείως ψευδές και μας εμποδίζει να δούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους «το κακό συμβαίνει». Μπορείς να μας πεις τη γνώμη σου γι’ αυτό;

J

Η φιλοσοφική μου άποψή για το κακό είναι πως δεν υπάρχει μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Το κακό προκαλεί βλάβη ή τραυματισμό, και χαρακτηρίζεται ως η αιτία της δυστυχίας ή του πόνου. Οι άνθρωποι κάνουνε κακά πράγματα επειδή δεν κατανοούν το καλό και ζούνε μακριά από τους Θεούς. Πολλοί νομίζουνε ότι το να ικανοποιούν άνευ ορίων τις επιθυμίες τους, είναι καλό. Πιστεύω πως ένας από τους κύριους στόχους της Ελληνικής Θρησκείας είναι η καθοδήγηση μας στο δρόμο της ευδαιμονίας που στα αγγλικά μεταφράζεται συχνά σαν χαρά, αλλά σημαίνει επίσης ευτυχία ή ζωντάνια. Η ενότητα με τους Θεούς έρχεται από την καλοσύνη και μια ζωή σύμφωνα με το Καλό. Η απομάκρυνση από τους Θεούς προκαλείται από κακοήθεια και από μια χαραμισμένη ζωή.

10. Η γνώμη μου είναι ότι οι «νεοεποχίτες» και αποκρυφιστές είναι απλώς μισο-αποχωρισμένοι από τον μονοθεϊσμό και στο τέλος απλώς συνάδουνε με αυτόν. Ισχυρίζονται όμως ότι ακολουθούνε την ελληνική θρησκεία με τον σωστό τρόπο, και ότι δεν είναι Ελληνιστές, διότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην παράδοση πληροφοριών σχετικά με την ελληνική θρησκεία. Τί τους απαντάς;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αποκρυφισμός και η Νέα Εποχή (New Age/Νιού έϊτζ) είναι ταgh μπάσταρδα παιδιά του χριστιανισμού και ότι έχουν μια συμβιωτική σχέση μ’ αυτόν. Ο δυτικός εσωτερισμός βασίζεται εν μέρη στην αποδοχή των χριστιανικών διηγήσεων και δεισιδαιμονιών σχετικά με τις αρχαίες θρησκείες, ότι οι ιερείς και οι φιλόσοφοι ήτανε μάγοι και γοητες που έκαναν χρήση απόκρυφων δυνάμεων για να διαχειρίζουν την φυσική τάξη. Η πρώιμη Εκκλησία δαιμονοποίησε την αρχαία φιλοσοφία, την επιστήμη, τα μαθηματικά και την ιατρική περιγράφοντάς τες ως σκοτεινές τέχνες. Ο Αποκρυφισμός βασίζεται στις ψευδές ιστορίες του χριστιανισμού και στις δεισιδαιμονικές ερμηνείες των φυσικών θρησκειων εκ μέρους του για να εγκυροποιήσει τον εαυτό του, και ο χριστιανισμός με τη σειρά του βασίζεται στον Αποκρυφισμό για να νομιμοποιήσει τις ψεύτικες ιστορίες και τις δεισιδαιμονικές ερμηνείες του.

Ο Νεοπαγανισμός και η Νέα Εποχή είναι στενά συνδεδεμένα, και συχνά συνυφασμένα μεταξύ τους, ημι-θρησκευτικά κινήματα που δημιουργήθηκαν από τις δράσεις μεσαιωνικών χριστιανών μυστικιστών και διάφορων αποκρυφιστικών εταιριων όπως το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής και ο Ελευθεροτεκτονισμός. Τα δύο κινήματα δανείζονται τόσο από τις Ανατολικές όσο και από τις Δυτικές θρησκευτικές παραδόσεις, και όταν δανείζονται από τις Ανατολικές ή Αρχαίες θρησκείες τις «δυτικοποιούν». Αυτή η δυτικοποίηση είναι περισσότερο μια χριστιανοποίηση των πεποιθήσεων και πρακτικών. Ενώ ένα μεγάλο μέρος του Νεοπαγανισμού και της Νέας Εποχής έχουν εγκαταλείψει το χριστιανικό δόγμα, εξακολουθούν να ενστερνίζονται την χριστιανική κοσμοθεωρία, και ερμηνεύουν την θρησκευτικότητα και την πνευματικότητα των πολιτισμικών και αυτοχθόνων θρησκειών χρησιμοποιώντας τις χριστιανικές δεισιδαιμονίες και παρερμηνείες.

Η Κριτική στον Νεοπαγανισμό και στην Νέα Εποχή έρχεται από όλα τα μέρη του κόσμου. Παράλληλα με αυτούς που προσπαθούν να αποκαταστήσουν και να προστατεύσουν τις αυτόχθονες θρησκείες της Ευρώπης, οι ακόλουθοι των αυθεντικών μορφών του Ινδουισμού, του Βουδισμού, του Ταοϊσμού, της παραδοσιακής κινέζικς θρησκείας, της ιθαγενής αμερικανικής πνευματικότητας, και πολλοί άλλοι βλέπουν αυτά τα κινήματα σαν να μην κατανοούν πλήρως, να υποτιμούν σκόπιμα ή να στρεβλώνουν τις πρακτικές τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη απειλή από αυτά τα κινήματα έρχεται με τη μορφή της παγκοσμιοποίησης της θρησκείας προς έναν οικουμενισμό, όπου οι πρακτικές και οι παραδόσεις πρέπει να απογυμνωθούν από τις πολιτισμικές τους καταβολές. Ο απώτερος στόχος αυτών των κινημάτων είναι μια ακραία μορφή του θρησκευτικού πλουραλισμού και μία παγκόσμια θρησκεία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν από έναν μπουφέ θρησκευτικών πρακτικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν παραμορφωθεί ώστε να συνάδουν με την κοσμοθεωρία τους. Κατά τη γνώμη μου, τα Νεοπαγανιστικά και Νεοεποχίτικα κινήματα αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του Χριστιανισμού για το τσαλαπάτημα των ιθαγενών και πολιτισμικών θρησκειών.

11. Η ψυχή αποτελούσε πάντοτε θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελληνιστών. Από την αναζήτηση σου, έχεις βγάλει ενα συμπέρασμα για το τι γίνεται μετά το θάνατο;

DEATH

Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση, αλλά θα προσπαθήσω να δώσω μια σύντομη απάντηση. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η ψυχή, με κάποιον τρόπο, επιβιώνει μετά το θάνατο. Επιστημονικώς γνωρίζουμε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να καταστραφεί, μπορεί μόνο να μεταποιηθεί. Ως εκ τούτου, την ώρα του θανάτου, η ψυχή πρέπει είτε να επανενώνεται με τον κόσμο ή να ξαναγεννιέται. Η θρησκεία μας συγκεντρώνεται σε αυτή τη ζωή παρά στην επόμενη, κι εαν τίποτα άλλο δεν είναι αλήθεια, αυτοί που ζούνε σύμφωνα με την Αρετή επιτυγχάνουν πραγματική ευτυχία. Αν αυτοί που δέχονται την συνέχεια της ψυχής μετά το θάνατο και/ή την μετεμψύχωση ως αληθές κάνουν λάθος, αυτοί που ζούνε μια ενάρετη ζωή επιτυγχάνουν την ευδαιμονία. Η ίδια η Αρετή είναι αμοιβή.

12. Νομίζω ότι ολοκληρώσαμε τη συζήτηση μας. Οι τελευταίες λέξεις ανήκουνε σε εσένα! Στείλε σε παρακαλώ το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Ένα μήνυμα; Τίποτε το καλό, τίποτε το πραγματικά άξιο, δεν είναι εύκολο (να πραγματοποιηθεί).

HELLENISMOSusΣυνέντευξη Θησέας Λύκος

Συνέντευξη με τον Timothy Jay Alexander