ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
(Το έγγραφο δεν διεκδικεί ιστορική πληρότητα, αποσκοπεί στην παρουσίαση της πορείας του πραγματικού, δηλ. ιστορικού ελληνισμού στους αιώνες.)

Μινωϊκός Πολιτισμός (Προέλευση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής θρησκείας.)

Μυκηναϊκός Πολιτισμός (Πρόδρομος του αρχαϊκού ελληνισμού και πολυθεϊσμού.)

Αρχαϊκή Ελλάδα (Όμηρος, Ησίοδος, Υλοζωϊσμός, οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι σαν τους Ξενοφάνη, Παρμενίδη και Εμπεδοκλή.)

Κλασική Ελλάδα (Πλατωνισμός, Αριστοτελισµός.)

Ελληνιστική Ελλάδα (Επικουρισμός, Στωϊκισμός, Λεύκιος Α. Κορνούτος, Επίκτητος, Κέλσος, Μάρκος Αυρήλιος.)

Ύστερη Αρχαιότητα (Πλωτίνος, Πορφύριος ο Τύριος, Ιάμβλιχος, Σερήνος Σαλλούστιος, Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Σώπατρος, Υπατία, Πρόκλος, Δαμάσκιος, Σιμπλίκιος.ΟΑυτοκράτορας Ιουλιανός δίνει σαν επίσημο όνομα την λέξη «Ελληνισμός» στην Ελληνική Θρησκεία, επειδή περιλάμβανε όχι μόνο τα λατρευτικά τυπικά, αλλά και την παιδεία, την παράδοση, την φιλοσοφία, τα «ειωθότα και νομιζόμενα» των ελλήνων, όπως σωστά το παρατήρησε η Marion Giebel στο βιβλίο της «Kaiser Julian Apostata. Die Wiederkehr der alten Götter».)

Πρώιμος Μεσαίωνας (Οι τελευταίοι εθνικοί Έλληνες της Λακωνίας, οι εθνικοί έλληνες της Μάνης της Πελοποννήσου. Λόγω της δίωξης και εθνοκτονίας των ελλήνων από τους χριστιανούς και το βυζαντινό καθεστώς, αποσύρεται «από προσώπου γης» η Ελληνική Εθνική Θρησκεία και Παράδοση, «επιλέγοντας» κρυφή ύπαρξη.)

Μεσαίωνας (Γεώργιος Γεμιστός-Πλήθων, φιλόσοφος και ένας από τους «προπάτορες» της Αναγέννησης, και ο πολυθεϊστικός κύκλος του Μυστρά. Ανανέωση της Ελληνικής Θρησκείας με βάση τον πλατωνισμό από τον Πλήθωνα. Η επιρροή του Πλήθωνα στους ιταλικούς Ανθρωπιστές Cosimo de Medici και Marsilio Ficino. Ηλύσιος Καλλέντζης ή Καλέντζης.)

Νεώτερη Εποχή (Αναγέννηση, Ανθρωπισμός, Διαφωτισμός. Μιχαήλ Μάρουλος, εθνικοί Έλληνες στους μισθοφόρους των «stradiotto/στρατιότο», Νικόλαος Πολίτης, Thomas Taylor, Louis Menard, Ιακωβίνοι ή Λέσχη Ιακωβίνων στα Επτάνησα, οι οποίοι σκόπευαν την θεσμική αναγνώριση της ελληνικής θρησκείας και κοσμοθέασης.)

Σύγχρονη εποχή (Ενασχόληση και αλληλεγγύη με αυτόχθονες/ιθαγενείς εθνότητες, θρησκείες και παραδόσεις. Έρευνα της αυθεντικής, δηλ. αρχαιότροπης ελληνικής ταυτότητας, κουλτούρας και θρησκείας. Ένωση Ελλήνων Εθνικών και πολυθεϊστικών ομάδων της ελλάδας. Ίδρυση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (Υ.Σ.Ε.Ε.) για την Ανάδειξη και Υπεράσπιση του εθνικού ελληνισμού και την καταπολέμηση του νεο«ελληνικού» εθνικιστικού και ορθόδοξου χριστιανικού ανθελληνισμού. Έκδοση σύγχρονων ελληνικών πολυθεϊστικών βιβλίων σχετικά με την ελληνική θρησκεία, τους θεούς και την ιστορία των ελλήνων, την εθνοκτονία τους από τον χριστιανισμό και εκφράζοντας το αίτημα παλινόρθωσης της ελληνικής θρησκείας και κοσμοθέασης. Ίδρυση αρχαιότροπων Εκδόσεων και περιοδικών σαν τον εκδ. οίκο ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ και το περιοδικό ΔΙΙΠΕΤΕΣ. Ίδρυση του Παγκόσμιου Συνέδριου Εθνικών Θρησκειών, μέλος του οποίου είναι το ΥΣΕΕ. Παλινόρθωση της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, ορθοπραξίας και του ελληνικού έθους στα τέλη του «20.» αιώνα. Πρώτη δημόσια ιεροπραξία και εμφάνιση εθνικών ελλήνων στην σημερινή ελλάδα στην δεκαετία του «1980». Μάχη για την θεσμική αναγνώριση της Ελληνικής Θρησκείας σαν νομική προσωπικότητα.)

Σήμερα (Ίδρυση παραρτημάτων του ΥΣΕΕ στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά. Ίδρυση της λατρευτικής κοινότητας «ΛΑΒΡΥΣ» στην Αθήνα. Timothy Jay Alexander, συγγραφέας τριών βιβλίων της σύγχρονης ελληνικής θρησκείας και ευσέβειας. Ίδρυση των ελληνικών πολυθεϊστικών οργανώσεων «Hellenion» και «Neokoroi» στην βόρεια Αμερική. Αύξηση ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολυθεϊσμό, την ελληνική κοσμοθέαση και εθνοκτονία στην βόρεια Αμερική και στην δυτική ευρώπη από το «2000» και μετά. Ίδρυση αγγλικών και γερμανικών ιστοσελίδων από αμερικάνους, γερμανούς και άγγλους «έλληνες» πολυθεϊστές, για την ελληνική θρησκευτική πρακτική και λατρεία («Temenos Theon», «Elaion», «Hellenismos.Now!» κτλ.) Ενίσχυση της αποκατάστασης της ελληνικής θρησκείας και της εικόνας της στις δυτικές κοινωνίες. Χρήση της λέξης «Ελληνισμός» σαν επίσημο όνομα της ελληνικής θρησκείας στον δυτικό κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ, στην γερμανία, αυστρία, αγγλία, στον καναδά και στην αυστραλία. Η σύγχρονη ελληνική θρησκεία είναι πλέον γνωστή ως «Ελληνισμός» σε αυτές τις χώρες. Αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον αμερικάνικο «νεοπαγανισμό» και με την «Νέα Εποχή» εξαιτίας της εκμετάλλευσης και άθελης γελιοποίησης ελληνικών συμβόλων, μύθων, ονομάτων θεών, της στρέβλωσης του πολυθεϊσμού και της στρεβλής απεικόνισης/παρουσίασης των θεών εκ μέρους του «νεοπαγανισμού» και του αποκρυφισμού στα βιβλία και φυλλάδια τους. Ματαίωση της προσπάθειας του «νεοπαγανισμού» να κερδίσει μια θέση στον ελληνικό πολυθεϊσμό, να τον επηρεάσει, μεταφέροντας εις αυτόν νεο-αποκρυφιστικές πρακτικές και έννοιες και να ενσωματώσει τις διδασκαλίες του στην ελληνική πολυθεϊστική κοινότητα των ΗΠΑ. Ματαίωση της πρόθεσης μιας λατρευτικής «νεοπαγανιστικής ομάδας» να αυτοαποκαλείται «ελληνική πολυθεϊστική» και να ταυτίζει τις δοξασίες της με τον Ελληνισμό. Σταδιακή σταθεροποίηση και αποκατάσταση του εθνικού Ελληνισμού στη σύγχρονη νεοελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Αυξανόμενη διάδοση, εξάπλωση της Ελληνικής Θρησκείας στην Δυτική Ευρώπη, στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.)

Advertisements