ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
(Το έγγραφο δεν διεκδικεί ιστορική πληρότητα, αποσκοπεί στην παρουσίαση της πορείας του πραγματικού, δηλ. ιστορικού ελληνισμού στους αιώνες.)

Μινωϊκός Πολιτισμός (Προέλευση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής θρησκείας.)

Μυκηναϊκός Πολιτισμός (Πρόδρομος του αρχαϊκού ελληνισμού και πολυθεϊσμού.)

Αρχαϊκή Ελλάδα (Όμηρος, Ησίοδος, Υλοζωϊσμός, οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι σαν τους Ξενοφάνη, Παρμενίδη και Εμπεδοκλή.)

Κλασική Ελλάδα (Κυνισμός ή Κυνικοί, Πλατωνισμός, Αριστοτελισµός.)

Ελληνιστική Ελλάδα (Επικουρισμός, Στωϊκισμός, Πυρρωνισμός.)

Ύστερη Αρχαιότητα (Πλωτίνος, Πορφύριος ο Τύριος, Ιάμβλιχος, Σερήνος Σαλλούστιος, Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Σώπατρος, Υπατία, Πρόκλος, Δαμάσκιος, Σιμπλίκιος. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός δίνει στην θρησκευτική παράδοση των Ελλήνων την λέξη «Ελληνισμός» ως επίσημο όνομα, «επειδή αυτή δεν περιοριζόταν στη θεολογία, αλλά περιλάμβανε ολόκληρη την παιδεία και τον πολιτισμό που διαμόρφωσαν οι Έλληνες, καθώς και τις ηθικές και θεσμικοπολιτικές αντιλήψεις τους» (Marion Giebel: Kaiser Julian Apostata, σελ. 8, Ντίσελντορφ 2006).

Πρώιμος Μεσαίωνας (Οι τελευταίοι εθνικοί Έλληνες της Λακωνίας, οι εθνικοί Έλληνες της Μάνης της Πελοποννήσου. Λόγω της δίωξης και εθνοκτονίας των Ελλήνων από τους χριστιανούς και το βυζαντινό καθεστώς, αποσύρεται «από προσώπου γης» η Ελληνική Θρησκεία.)

Μεσαίωνας (Γεώργιος Γεμιστός-Πλήθων, φιλόσοφος και ένας από τους «προπάτορες» της Αναγέννησης, και ο πολυθεϊστικός κύκλος του Μυστρά. Ανανέωση της ελληνικής θρησκείας με βάση τον πλατωνισμό από τον Πλήθωνα. Επιρροή του Πλήθωνα στους ιταλικούς Ανθρωπιστές Cosimo de Medici και Marsilio Ficino. Ιουβενάλιος, Δημήτριος Ράλλης Καβάκης, Μανίλιος Μάρουλος.)

Νεότερη Εποχή (Αναγέννηση, ανθρωπισμός, διαφωτισμός. Ηλύσιος Καλλέντζης ή Καλέντζης, Μιχαήλ Μάρουλος, εθνικοί Έλληνες στους μισθοφόρους των «stradiotto/στρατιότο», Νικόλαος Πολίτης, Thomas Taylor, Louis Menard, Ιακωβίνοι ή Λέσχη Ιακωβίνων στα Επτάνησα, οι οποίοι σκόπευαν την θεσμική αναγνώριση της ελληνικής θρησκείας, λατρεία της Δήμητρας στο χωριό Ελευσίνα κοντά στην Αθήνα έως το 1801.)

Σύγχρονη εποχή (Ενασχόληση και αλληλεγγύη με αυτόχθονες/ιθαγενείς εθνότητες, θρησκείες και παραδόσεις. Έρευνα της αυθεντικής, δηλ. ελληνικής ταυτότητας, κουλτούρας και θρησκείας. Πρώτη δημόσια ιεροπραξία στην Ελλάδα το 1987. Ένωση Ελλήνων Εθνικών και πολυθεϊστικών ομάδων στην Ελλάδα. Ίδρυση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (Υ.Σ.Ε.Ε.) για την Ανάδειξη και Υπεράσπιση του εθνικού Ελληνισμού και την καταπολέμηση του νεο«ελληνικού» εθνικιστικού και ορθόδοξου χριστιανικού μισελληνισμού. Έκδοση σύγχρονων ελληνικών πολυθεϊστικών βιβλίων σχετικά με την ελληνική θρησκεία, τους θεούς και την ιστορία των Ελλήνων. Ίδρυση της ελληνικής κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ. Ίδρυση αρχαιότροπων Εκδόσεων και περιοδικών σαν τον εκδ. οίκο ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ και το περιοδικό ΔΙΙΠΕΤΕΣ. Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συνέδριου Εθνικών Θρησκειών, μέλος του οποίου είναι το ΥΣΕΕ. Παλινόρθωση της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, ορθοπραξίας και του ελληνικού έθους στα τέλη του «20.» αιώνα. Πρώτη δημόσια ιεροπραξία και εμφάνιση εθνικών ελλήνων στην σημερινή ελλάδα στην δεκαετία του «1980». Μάχη για την θεσμική αναγνώριση της Ελληνικής Θρησκείας ως νομική προσωπικότητα.)

Σήμερα (Ίδρυση παραρτημάτων του ΥΣΕΕ στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά και την Κύπρο. Ίδρυση των ελληνικών πολυθεϊστικών οργανώσεων «Hellenion» και «Neokoroi» στην βόρεια Αμερική. Αύξηση του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολυθεϊσμό, την ελληνική κοσμοθέαση και εθνοκτονία στην βόρεια Αμερική και στην δυτική ευρώπη από το «2000» και μετά. Ίδρυση αγγλικών και γερμανικών ιστοσελίδων από αμερικάνους, γερμανούς και άγγλους «Έλληνες» πολυθεϊστές, για την ελληνική θρησκευτική πρακτική και λατρεία («Temenos Theon», «Elaion», «Hellenismos.Now!» κτλ.) Ενίσχυση της αποκατάστασης της ελληνικής θρησκείας και της εικόνας της στις δυτικές κοινωνίες. Χρήση της λέξης «Ελληνισμός» ως επίσημο όνομα της ελληνικής θρησκείας στον δυτικό κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρος. Η σύγχρονη ελληνική θρησκεία είναι πλέον γνωστή ως «Ελληνισμός» σε αυτές τις χώρες. Αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον αμερικάνικο «νεοπαγανισμό» και την «Νέα Εποχή» στις ΗΠΑ λόγω της εκμετάλλευσης και άθελης γελιοποίησης ελληνικών συμβόλων, μύθων, ονομάτων θεών, της στρέβλωσης του πολυθεϊσμού και της στρεβλής απεικόνισης/παρουσίασης των θεών εκ μέρους του «νεοπαγανισμού» και του αποκρυφισμού στα βιβλία και φυλλάδια τους. Ματαίωση της προσπάθειας του «νεοπαγανισμού» να «βάλει πόδι» στον ελληνικό πολυθεϊσμό, να τον επηρεάσει, μεταφέροντας εις αυτόν νεο-αποκρυφιστικές πρακτικές και έννοιες και να ενσωματώσει τις διδασκαλίες του στην ελληνική πολυθεϊστική κοινότητα των ΗΠΑ. Σταδιακή σταθεροποίηση και αποκατάσταση του εθνικού Ελληνισμού στη νεοελληνική πραγματικότητα. Αυξανόμενη διάδοση, εξάπλωση της Ελληνικής θρησκείας στην Δυτική Ευρώπη, στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αναγνώριση της Ελληνικής θρησκείας ως «γνωστή θρησκεία» από το Ελλαδικό κράτος το 2017. Παρουσίαση του εθνικού Ελληνισμού στο «Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου» στο Τορόντο το 2018.)

Werbeanzeigen